100% Üdvözlő bónusz akár 35 000 Ft-ig
Fogadás
Boomerang-bet mobile Boomerang-bet mobile

Hendikep és Ázsiai Hendikep Különbségei

Ázsiai Hendikep, Sportfogadsok.tv

Mi a különbség a hendikep és az ázsiai hendikep közt?

Nagyrészt az ázsiai hendikep megegyezik az európai hendikep működésével, az előbbi igazából egy variációja az elsőnek. Általánosságban a hendikepet akkor használjuk, amikor ki akarjuk egyenlíteni az odds-okat és nagyjából egy szintre hozni a favoritot és a gyengébb csapatot. A legvalószínűbb győztes esetén mínuszt alkalmazunk, a hátrányból induló csapat pedig pluszt szokott kapni, de ezen ön is tetszés szerint változtathat.

Az elsőre legszembetűnőbb különbség az elnevezés. Tényleg Ázsiából származik ez a fogadásfajta és a késői 20. században már használták. Ezen kívül mára az ázsiai hendikep már globális szinten is az egyik legkedveltebb fogadási forma és az európainál is többen használják. Ami miatt ez így van, az az, hogy az egyik megengedi a döntetlent, míg a másik nem. Ebben a cikkben el szeretnénk magyarázni a különbséget a két fajta közt.

 

Mi az az európai hendikep?

Néhány helyen három lehetőségű hendikepnek is hívják, de a lényege, hogy nagyon hasonlít a másik típushoz, csak egy kicsit egyszerűbb a megértése egy újonc és egy haladó számára is. Úgy működik, hogy a mérkőzés kezdete előtt egy pontbeli előnyt ad a gyengébb csapatnak és már ezzel az eredménnyel kezdik meg a 90 perces mérkőzést, vagy az erősebb fél indul egy kisebb hátránnyal, amit fel kell hozniuk a játék végére. Akkor nyeri meg a fogadást, ha a tényleges végeredmény átformálása után még mindig a megtippelt végeredmény születik.

A különbség, mint említettük abban rejlik, hogy ezesetben a döntetlenre is fogadhatunk (az opcióink egyik csapat, másik csapat vagy döntetlen) ugyanúgy hendikepelt eredménnyel. Ezen kívül ez a típus egész számokkal használható, így nem bonyolít bele a dolgokba tizedes szám, mint az ázsiainál.

Egy példával jobban el tudjuk magyarázni a működést. Manchester City mondjuk Norwich ellen játszik és 100% esélyük van megnyerni a meccset és ezért gyenge az odds a csapatra. Ekkor szóba jöhet a hendikep és például egy City -2-t kínál a rendszer 1.9-es odds-al. Ekkor úgy tudunk pénzt nyerni, ha a hazai csapat legalább 3 gólos fölénnyel nyer. Lehet ez 3:0, 4:1, 5:2,5:1…

 

Mi az az ázsiai hendikep?

Az ázsiai hendikepről már nem olyan egyszerű rövid szavakban beszélni, hiszen a sok variációja mindig más és mást jelent. Itt is ugyanúgy előnyökkel és hátrányokkal indul a két csapat, de sok esetben döntetlen esetén visszakapjuk a tétünket, vagy esetleg a tétünk valahányszorosát kapjuk meg. Nagyon sok különböző kimenetele lehet ennek a fajtának.

Az ázsiai hendikep lehet egész szám (+/- 0, 1, 2, 3,…), fél (+/- 0.5, 1.5, 2.5, 3.5,…) és negyed is, ami egyre bonyolultabb tud lenni (+/- 0.25, 0.75, 1.25, 1.75, 2.25, 2.75,…). Itt is egy példával szeretnénk demonstrálni a működést.

Egy +1.5-ös hendikep mondjuk a csapat 2-re azt jelenti, hogy három lehetőségünk van a fogadást megnyerni, ha a csapatunk nyer, döntetlent játszik, illetve csak egy góllal kap ki, akkor miénk a nyereség. Ha ezt megemeljük 2.0-ra, akkor már a 2 góllal veszítés is játszik, ebben az esetben viszont csak a tétünket kapjuk vissza, nem a teljes nyereséget.

Mindegyik lehetőség picit másképp működik az ilyen fajta fogadásnál, így részletesebben is írtunk róluk. Az oldalon megtalálható sok cikk az ázsiai hendikep minden egyes részletéről.

 

Melyik típus a jobb választás?

Véleményünk szerint mindkét opció jó választás és ami a döntő faktor legyen ilyenkor, az a nyeremény nagysága. Ha biztosabbak vagyunk a kimenetelben, akkor érdemes a sima hendikepet választanunk, ha viszont a tét visszafizetés biztonsága fontos számunkra, akkor érdemes megnézni lehetőségeinket az ázsiai oldalon is.